22 września 2015

MZ gotowe na nowelizację i zmiany w rozporządzeniu dotyczącym żywienia dzieci w szkole

Resort zdrowia planuje wydać poradnik do rozporządzenia dotyczącego szkolnych sklepików i żywienia dzieci w szkole, czyli jak interpretować przepisy o zawartości soli czy rodzajach oleju. Nawet inspekcja sanitarna ma teraz problem z interpretacją przepisów o zawartości cukru w kompocie i soleniu obiadów. Właśnie inspektorzy GIS mają kontrolować, czy dzieci w szkole są żywione zgodnie z zasadami, które obowiązują od 1 września.

Na razie ministerstwo chce zaprosić na przyszły tydzień dyrektorów szkół, ajentów sklepików i producentów żywności, żeby porozmawiać o tym, co jest największym problemem oraz o tym, co jest w rozporządzeniu najbardziej niezrozumiałe. Dopiero potem mogą być zmiany.

Inspektorzy sanitarni, zanim zaczną nakładać kary za posłodzoną herbatę, posolone ziemniaki w szkolnej kuchni, zbyt mało pomidorów w keczupie czy zły plasterek szynki w kanapce, chcą mieć pewność, że mają rację.

RMF/kj

 

Forum dyskusyjne - napisz komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Archiwum