20 października 2016

Radziwiłłówka – jest przepis na zdrową drożdżówkę dla szkół

Drożdżówka spełniająca wyśrubowane wymogi rozporządzenia Ministra Zdrowia wkrótce pojawi się w sklepikach szkolnych. Kolejna receptura ma być stworzona na zdrowy napój.

Nazwa wypieku, którego pomysłodawcą jest Rada Promocji Żywności Prozdrowotnej działająca przy SITSpoż, nawiązuje do nazwiska Konstantego Radziwiłła, ministra zdrowia. Powód? Jej receptura odpowiada wytycznym określonych w podpisanym przez niego rozporządzeniu z 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty.
Przepisy, które weszły w życie od 1 września tego roku, są nieco łagodniejsze niż obowiązujące w poprzednim roku szkolnym. Nadal jednak uczniowie nie mogą kupować w sklepikach, m.in. wysoko słodzonych napojów i pieczywa z ciasta głęboko mrożonego, a produkty cukiernicze tam sprzedawane nie mogą zawierać więcej niż 15 g cukru, 10 g tłuszczu oraz 0,40 g sodu (1,2 g soli) w 100 g wyrobu gotowego.
Recepturę drożdżówki opracował zespół naukowców pod kierownictwem prof. Danuty Kołożyn – Krajewskiej z Zakładu Higieny i Zarządzania Jakością Żywności w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Na tej postawie firma AKO stworzyła koncentrat, który mogą teraz kupować od niej piekarnie. Spółka ta – na co dzień docierająca ze swoją ofertą do ponad 6 tys. piekarni – została także dystrybutorem nadzienia stworzonego do Radziwiłłówki przez firmę Zentis Polska.
– Liczmy na duże zainteresowanie piekarni wypiekiem Radziwiłłówki – mówi „Bronisław Wesołowski, prezes Stowarzyszenia Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego (SITspoż), właściciela znaku Radziwiłłówka. – Świadomość dotycząca właściwego odżywiania jest wśród rodziców coraz większa, a drożdżówka ta spełnia wysokie kryteria dietetyczne – dodaje.

Informację podała Rzeczpospolita

Archiwum