organizuje kurs/konferencję
dla lekarzy i lekarzy dentystów członków
OIL w Warszawie




Temat:              Cztery pory smaku - warsztaty z komponowania posiłków na dyżur (warsztaty stacjonarne)


Miejsce:           siedziba Okręgowej Izby Lekarskiej w Warszawie ul.Puławska 18


Termin:            2021-08-19


Godziny:          15.00-18.00


Wykładowca:   lek. Alicja Baska, Dyrektor Organizacyjna Polskiego Towarzystwa Medycyny Stylu Życia, asystentka w Zakładzie Medycyny Stylu Życia Szkoły Zdrowia Publicznego w Centrum Medycznym Kształcenia Podyplomowego. Pasjonatka kuchni roślinnej i medycyny kulinarnej.


Punkty edukacyjne za udział:            0


Opłata za kurs/konferencję: 0.00

                                                                                                                    

 

Opis:

Cykl spotkań „Cztery pory smaku” pozwoli wszystkim uczestnikom poszerzyć świadomość związaną ze zdrowym odżywianiem. Uczestnicy dowiedzą się, jak z sezonowych produktów przygotować proste, zdrowe i smaczne posiłki, które będzie można zabrać ze sobą na przykład na dyżur.

Warsztaty rozpoczną się o godz. 15.00 od prelekcji dotyczącej zmiany nawyków żywieniowych – jak jeść więcej warzyw, nasion roślin strączkowych, jak komponować posiłki, by były odżywcze, smaczne i szybkie.

Następnie ok. godziny 16.00 wyłącznie w siedzibie izby przy ulicy Puławskiej 18 odbędzie się część praktyczna, podczas której uczestnicy z dostępnych składników skomponują swój własny posiłek „na wynos”.

Warsztaty poprowadzi lek. Alicja Baska, Dyrektor Organizacyjna Polskiego Towarzystwa Medycyny Stylu Życia, asystentka w Zakładzie Medycyny Stylu Życia Szkoły Zdrowia Publicznego w Centrum Medycznym Kształcenia Podyplomowego. Pasjonatka kuchni roślinnej i medycyny kulinarnej.

Medycyna kulinarna (ang. culinary medicine) to jedna z najmłodszych gałęzi medycyny stylu życia, zajmująca się praktyczną formą edukacji żywieniowej poprzez uzupełnienie podstaw wiedzy o żywieniu i elementów dietetyki o umiejętności ich wykorzystania w praktyce. Realizowane jest to przede wszystkim (choć nie tylko) w formie warsztatów kulinarnych. Cele nauczania są skoncentrowane wokół następujących umiejętności:

- podejmowanie z pacjentem rozmowy nt. wyborów żywieniowych (w tym: codziennych zakupów, przygotowania posiłków, ich planowania czy przechowywania);

- prowadzenie dyskusji nt. umiejętności kulinarnych w konfrontacji z wiedzą teoretyczną, w tym z tzw. utrwalonymi przekonaniami i tradycjami;

- zmiana języka komunikacji z pacjentem – ze skupionego na poszczególnych składnikach odżywczych na oparty na konkretnych posiłkach i sposobach ich przygotowania („nutrient-based” à „food-based”);

- zwiększenie świadomości medyków na temat istotności zachowań żywieniowych pacjenta w kontekście jego obecnego stanu zdrowia i profilaktyki zachorowań w przyszłości;

- zapewnienie narzędzi i technik mogących zwiększyć prozdrowotne zachowania i wybory żywieniowe pacjenta (w tym przepisy, filmiki instruktażowe, a także trening mindfulness);

- utrzymanie i utrwalenie pozytywnych modyfikacji nawyków żywieniowych.

 

 

Zapisy odbywają się wyłącznie poprzez formularz elektroniczny znajdujący się pod niżej wskazanym linkiem:

LISTA ZOSTAŁA ZAMKNIĘTA


Jednocześnie informujemy, że o udziale w tym wydarzeniu edukacyjnym decyduje kolejność zgłoszeń 

Liczba miejsc jest ograniczona.

Regulamin