Okręgowa Izba Lekarska w Warszawie zaprasza wszystkich swoich członków do udziału w warsztatach z komponowania posiłków pt. „Cztery pory smaku”.
Cykl spotkań „Cztery pory smaku” pozwoli wszystkim uczestnikom poszerzyć świadomość związaną ze zdrowym odżywianiem. Uczestnicy dowiedzą się, jak z sezonowych produktów przygotować proste, zdrowe i smaczne posiłki, które będzie można zabrać ze sobą na przykład na dyżur.
Rejestracja na warsztaty stacjonarne (+ wykład).
Rejestracja tylko na wykład online.
Zaplanowane na 19 sierpnia warsztaty rozpoczną się o godz. 15.00 od prelekcji dotyczącej zmiany nawyków żywieniowych – jak jeść więcej warzyw, nasion roślin strączkowych, jak komponować posiłki, by były odżywcze, smaczne i szybkie. Wykład będzie również transmitowany online.
Następnie ok. godziny 16.00 wyłącznie w siedzibie izby przy ulicy Puławskiej 18 odbędzie się część praktyczna, podczas której uczestnicy z dostępnych składników skomponują swój własny posiłek „na wynos”.
W przypadku pytań prosimy o kontakt tel.: 22 54 28 362, lub mailowy: a.boguski@oilwaw.org.pl.
Warsztaty poprowadzi lek. Alicja Baska, Dyrektor Organizacyjna Polskiego Towarzystwa Medycyny Stylu Życia, asystentka w Zakładzie Medycyny Stylu Życia Szkoły Zdrowia Publicznego w Centrum Medycznym Kształcenia Podyplomowego. Pasjonatka kuchni roślinnej i medycyny kulinarnej.
Medycyna kulinarna (ang. culinary medicine) to jedna z najmłodszych gałęzi medycyny stylu życia, zajmująca się praktyczną formą edukacji żywieniowej poprzez uzupełnienie podstaw wiedzy o żywieniu i elementów dietetyki o umiejętności ich wykorzystania w praktyce. Realizowane jest to przede wszystkim (choć nie tylko) w formie warsztatów kulinarnych. Cele nauczania są skoncentrowane wokół następujących umiejętności:
-
podejmowanie z pacjentem rozmowy nt. wyborów żywieniowych (w tym: codziennych zakupów, przygotowania posiłków, ich planowania czy przechowywania);
-
prowadzenie dyskusji nt. umiejętności kulinarnych w konfrontacji z wiedzą teoretyczną, w tym z tzw. utrwalonymi przekonaniami i tradycjami;
-
zmiana języka komunikacji z pacjentem – ze skupionego na poszczególnych składnikach odżywczych na oparty na konkretnych posiłkach i sposobach ich przygotowania („nutrient-based” à „food-based”);
-
zwiększenie świadomości medyków na temat istotności zachowań żywieniowych pacjenta w kontekście jego obecnego stanu zdrowia i profilaktyki zachorowań w przyszłości;
-
zapewnienie narzędzi i technik mogących zwiększyć prozdrowotne zachowania i wybory żywieniowe pacjenta (w tym przepisy, filmiki instruktażowe, a także trening mindfulness);
-
utrzymanie i utrwalenie pozytywnych modyfikacji nawyków żywieniowych.
Źródło: „Medycyna stylu życia” (Mamcarz, Śliż, PZWL, 2018)