8 listopada 2017

Babeczki ze śliwkami

Dla smakoszy

Kruche babeczki możemy zrobić sami (przepis poniżej) lub kupić w sklepie. Ale zaręczam, że własnoręcznie upieczone są o niebo lepsze. Poza tym, jeśli zrobimy je według podanego przepisu, wyjdzie nam ich dużo więcej niż potrzebujemy na raz. Wystarczy wtedy włożyć je w metalowe pudełko i będą jak znalazł na następną wizytę gości.

Składniki na około 20 babeczek:  350 g mąki  200 g masła  100 g cukru pudru  2 żółtka  sól do smaku

Wykonanie: mąkę przesiać, dodać szczyptę soli i pokrojone na kawałki masło. Posiekać nożem. Wsypać cukier, wbić żółtka, posiekać. Szybko zagnieść ciasto i włożyć na 30 minut do lodówki. Schłodzone rozwałkować na grubość 3–4 mm, przenieść na wałku i nałożyć na ustawione obok siebie, posmarowane cienko masłem foremki. Przycisnąć wałek i odciąć nadmiar ciasta. Docisnąć ciasto dłonią do dna i brzegów foremek. Skrawki ponownie zagnieść, rozwałkować i nakryć następne foremki. Ciasto na dnie foremek
nakłuć widelcem, wyłożyć folią aluminiową i napełnić suchym grochem lub fasolą. Piec 8–12 minut w temperaturze 200°C. Nam potrzeba będzie 10 babeczek.

Masa:  250 g serka mascarpone (zimnego)  10 słodko-kwaśnych śliwek  płaska łyżka cukru pudru  płaska łyżeczka cukru waniliowego  1/3 łyżeczki mielonego kardamonu  sok i skórka starta z 1/2 limonki  1/2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie: składniki wymieszać, na końcu dodać pokrojone na połówki, a następnie w cienkie plasterki, śliwki. Wymieszać. Babeczki oprószyć cynamonem (dla dorosłych można skropić rumem lub brandy). Nałożyć masę, posypać cynamonem i udekorować paseczkami śliwek. Pyszne z czarną kawą! 

Dariusz Hankiewicz

Forum dyskusyjne - napisz komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Archiwum