7 marca 2018

Wspomnienie dzieciństwa

Dla smakoszy

Jeszcze zima, do wiosny daleko, choć dni coraz dłuższe. Co robić? Najlepiej poprawić sobie humor. A jak? Wspominając dzieciństwo i to na słodko. Tym razem proponuję jako współsprawcę radości kakao.

Już Majowie i Aztekowie cenili ziarna kakaowca. Przyrządzany z nich napój nazywali nektarem bogów. Kakao jest źródłem witamin i mikroelementów oraz tak cenionych przeciwutleniaczy (ma ich 30 razy więcej niż zielona herbata!). Ziarna kakaowca zawierają węglowodany, nasycone kwasy tłuszczowe, wapń, witaminy B, B2 i B3, błonnik, magnez, fosfor, potas, cynk, sód, białka, dzięki czemu mają działanie modulatora homeostazy naczyń, hamują agregację płytek krwi w tętnicach. Stymulują produkcję tlenku azotu we wnętrzu ścian tętnic i poszerzenie tętnic. Spożywanie ich powoduje zwiększanie poziomu HDL oraz zapobiega przedwczesnemu starzeniu się i objawom menopauzy. Ziarno kakaowca zawiera także składniki, które uspokajają, poprawiają humor. Skorzystajmy więc z tego i zróbmy blok kakaowy.

Składniki:   500 g mleka w proszku  150 g ciemnego kakao  300 g masła  2/3 szklanki wody  1/2 szklanki cukru trzcinowego  1 torebka cukru waniliowego  80 ml rumu (ciemnego)  150 g mieszanki różnych orzechów lub rodzynek, ale suchych  1 opakowanie pokruszonych herbatników

Wykonanie: roztopić w garnku masło, cukier trzcinowy i waniliowy z wodą. Studzić (cały czas mieszając) roztopione masło i pozostałe składniki, a następnie lekko cieple wlać do miski z wymieszanym mlekiem w proszku i kakao. Całość szybko wymieszać, dodając stopniowo alkohol, orzeszki i herbatniki. Masę wyłożyć do formy i wstawić ją do lodówki, by stężała. Po kilku godzinach wyjąć blok (polewając formę ciepłą wodą), pokroić na cienkie kromeczki i delektować się smakiem dzieciństwa. 

Dariusz Hankiewicz

Forum dyskusyjne - napisz komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Archiwum