27 czerwca 2018

Leczo z cukinii

Wreszcie lato puka do naszych drzwi, obfitość warzyw wprost rozpieszcza. Dlatego dzisiaj proponuję danie z cukinii. Jej właściwości i wartości odżywcze jako pierwsi docenili mieszkańcy Ameryki Południowej, skąd pochodzi, szczególnie Meksyku. Do Polski cukinia przywędrowała z Włoch, stąd jej nazwa. Należy do warzyw dyniowatych i po włosku zucchina to po prostu mała dynia. W zależności od odmiany jest ciemnozielona, żółta lub pasiasta. Dorasta do 40 cm długości, ale kiedy ma 20–30 cm jest najdelikatniejsza. I taka, mniej więcej 30-centymetrowa, będzie nam potrzebna.

Jest ceniona za wysoką wartość dietetyczną. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminy C, K, PP, B1 i beta karoten. Zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Ponadto odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia, dlatego polecana jest przy problemach z nadkwaśnością.

Składniki: S 30-centymetrowa cukinia S podwójna pierś kurczaka S 2–3 ząbki czosnku S średniej wielkości cebula S tuba pasty z papryki (oryginalna węgierska bywa już w naszych sklepach) S 2–3 łyżki oleju słonecznikowego S 2–3 łyżki przecieru pomidorowego S pół łyżeczki czarnego tłuczonego pieprzu S od pół do całej łyżeczki soli S pół łyżeczki ostrej mielonej papryki (najlepiej wędzonej węgierskiej) S łyżeczka słodkiej mielonej papryki (najlepiej wędzonej węgierskiej) S łyżka sosu sojowego jasnego

Wykonanie: filet drobiowy pokroić w dużą kostkę (około 2 cm), oprószyć solą i wyłożyć na patelnię. Dodać 2–3 ząbki posiekanego dość drobno czosnku, cebulę też pokrojoną w grubą kostkę oraz słodką paprykę w proszku i usmażyć na oleju na jasnozłoty kolor. Cukinię obrać, wydrążyć, miąższ pokroić w kostkę (około 3 cm), dodać do pozostałych składników i całość smażyć na wolnym ogniu. Doprawić do smaku papryką w proszku, solą, pieprzem. Na końcu dodać przecier pomidorowy, pastę paprykową i sos sojowy. Smażenie trzeba zakończyć, gdy cukinia będzie jeszcze ciut twarda. Radzę podawać ze świeżym chlebem. <

Dariusz Hankiewicz

Autor jest specjalistą w dziedzinie otolaryngologii, członkiem NRL i ORL w Lublinie.

Forum dyskusyjne - napisz komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Archiwum