18 grudnia 2017

Pieczony udziec na święta

Dla smakoszy

Na Boże Narodzenie proponuję rzadko przygotowywaną w naszych domach jagnięcinę. Do dziś pokutuje przekonanie, że to mięso łykowate, o niekoniecznie przyjemnym zapachu. To nieprawda! Ponadto baranina i jagnięcina należy do najzdrowszych mięs. Są bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, jednocześnie posiadają mało niekorzystnych kwasów nasyconych. Jagnięcina jest też źródłem dużej ilości kwasu linolowego, który ma doskonałe właściwości hamujące procesy powstawania nowotworów. Bogata jest również w zbawienne dla naszego organizmu kwasy orotowe, które poprawiają funkcjonowanie wątroby i spowalniają procesy starzenia.

Składniki:  udziec jagnięcy, około 1,5 kg  2 l jogurtu lub kefiru  czubata łyżka cząbru  czubata łyżka majeranku  płaska łyżka rozmarynu i kilka świeżych gałązek  6 łyżek klarowanego masła  1/2 łyżki soli  6 ząbków czosnku  250 ml oliwy  250 ml białego wytrawnego wina

Wykonanie: udziec wyluzować z kości i na 6 godzin zanurzyć w jogurcie lub kefirze. Po tym czasie wytrzeć mięso do sucha. Przygotować marynatę z 4 łyżek masła klarowanego oraz cząbru, majeranku, rozmarynu oraz soli i dobrze natrzeć nią mięso. Pozostawić w chłodzie, pod przykryciem, przez 6 godzin. Ząbki czosnku przekroić na pół (w pionie) i przed pieczeniem naszpikować nimi ponacinany udziec, tak aby całe były schowane
w mięsie. Następnie delikatnie owinąć udziec sznurkiem, podkładając 2–3 gałązki rozmarynu. Blachę wyłożyć folią aluminiową, na niej umieścić udziec i ułożyć na nim wiórki sklarowanego masła. Podlać oliwą, przykryć dość szczelnie folią
i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Piec, nie zdejmując folii, około 2,5 godziny. Następnie zdjąć folię, wlać wino i piec jeszcze 40–50 minut, do zarumienienia się mięsa. Po upieczeniu zdjąć sznurek, pokroić mięso w grube plastry i podawać z pieczonymi ziemniakami. Można wystudzić i serwować do śniadania następnego dnia. Wesołych Świąt!  Dariusz Hankiewicz

Forum dyskusyjne - napisz komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Archiwum