3 października 2018

Dla smakoszy

Coś po chińsku…

Wakacje i czas urlopowy ma się ku końcowi. Wspomnienia dotyczą miejsc, ale i kulinariów. Dla tych, co podróżowali daleko i bardzo daleko, właśnie jest to coś. To po prostu kurczak.

Składniki: ▪ podwójna pierś kurcza ▪ puszka ananasów w plastrach ▪ czerwona papryka ▪ żółta papryka zielona papryka ▪ por ▪ marchewka ▪ 5 dag chińskich grzybów moon suszonych (można je zastąpić „wronimi uszami”, czyli lejkowcem dętym – ja uważam, że jest lepszy! – ale może być i bez grzybów) ▪2 łyżki słodkiego sosu chili  ▪ ząbki czosnku ▪ łyżeczka mielonego imbiru ▪ 2 łyżeczki przyprawy chińskiej „5 smaków” ▪ 3–4 łyżki mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej ▪ szklanka bulionu ▪ 2 łyżki jasnego sosu sojowego ▪ olej do smażenia, najlepiej z dodatkiem sezamowego (1:1)

Wykonanie: kurczaka pokroić w kostkę około 2 cm. Obtoczyć w mące ziemniaczanej lub w skrobi kukurydzianej i odstawić do lodówki. Całego pora pokroić w plasterki i usmażyć na szklisto na oleju. Przełożyć do dużego garnka. Na oleju obsmażyć na złoto kurczaka i też przełożyć do garnka. Dolać szklankę bulionu, wsypać imbir, przyprawę „5 smaków” i dodać wcześniej namoczone w bulionie (przez 10 min) grzyby. Dodać pokrojony w plasterki czosnek. Gdyby danie było zbyt gęste, dolać nieco wody. Gotować na małym ogniu około 10 min. W tym czasie obsmażyć na gorącym oleju, przez kilka minut, pokrojonego w kostkę ananasa, w dużą kostkę paprykę (aby była twardawa) i pokrojoną w cieniutkie słupki marchewkę. Każdy składnik obsmażyć oddzielnie (!). Na koniec dodać sos sojowy i słodkie chili. Wszystko wymieszać i gotować jeszcze 5–7 min. Podawać z ryżem ugotowanym oddzielnie. <

Szybkie jesienne ciasto z dżemem

No cóż, jesień zagląda coraz odważniej w nasze okna. Chętnie zapraszamy przyjaciół na opowiadanie wakacyjnych wspomnień. Wypadałoby wtedy coś podać do kawy czy herbaty. Proponuję więc coś na szybko i na słodko.

Składniki: ▪ 1/2 szklanki cukru ▪ 2 szklanki mąki ▪ jajko ▪ łyżeczka cynamonu ▪ łyżeczka proszku do pieczenia ▪ łyżeczka sody ▪ 4 łyżki oleju ▪ szklanka mleka ▪ 10–15 dag prażonych na suchej patelni ziaren słonecznika ▪ szczypta soli 4 łyżki gęstego dżemu (według upodobania, ale najlepszy z czarnej porzeczki, brzoskwiniowy lub morelowy)

Porzeczki to bezcenne źródło witaminy C, 100 g czarnych porzeczek pokrywa prawie 260 proc. dziennego zapotrzebowania na nią. Są także źródłem antocyjanów rutyny i kwercetyny. Brzoskwinie i morele również stanowią skarbnicę witaminy C, ale także E, P, B, B1 i PP, a przede wszystkim karotenu, czyli prowitaminy A.

Wykonanie: wszystkie składniki dokładnie wymieszać, na końcu dodać dżem. Średnią formę keksówkę wysmarować masłem lub margaryną i wysypać tartą bułką albo wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Piec w temperaturze 220 stopni C, w nagrzanym piekarniku około 35 minut. Podawać ciepłe lub zimne.

Dariusz Hankiewicz

Autor jest specjalistą w dziedzinie otolaryngologii,

członkiem NRL i ORL w Lublinie.

Forum dyskusyjne - napisz komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Archiwum