Jak wyjaśnił prof. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ), impulsem do powołania NCEŻ był sukces prowadzonego w latach 2011-2016 projektu „Zachowaj równowagę”. Dzięki upowszechnianiu wiedzy o zdrowym żywieniu i aktywności fizycznej udało się doprowadzić do spadku występowania nadwagi i otyłości w szkołach oraz dotrzeć do milionów konsumentów.
Nowa instytucja ma być źródłem wiarygodnej wiedzy o żywieniu i aktywności fizycznej. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej ma dostarczać zrozumiałych i praktycznych wskazówek i informacji, bazujące na aktualnych badaniach naukowych (polskich i światowych) oraz wiedzy, doświadczeniu i codziennej praktyce zawodowej ekspertów IŻŻ.
Podczas konferencji prasowej zostały zaprezentowane wyniki badań dotyczących wiedzy Polaków o żywieniu. Jak potwierdzają uliczne sondy, wiedzę czerpiemy głównie z internetu, dlatego w społeczeństwie funkcjonuje wiele mitów na temat zdrowego żywienia (https://www.youtube.com/watch?v=Cs9ZHhQxXzA&authuser=0). Przedstawiciele wszystkich grup społecznych mają dość powierzchowną wiedzę w tej dziedzinie, dlatego większość wciąż nie potrafi wybrać korzystniejszego dla zdrowia produktu w sklepie, czy dania w restauracji.
Optymistyczne jest to, że idea zdrowego stylu życia budzi wśród Polaków przede wszystkim pozytywne emocje, ocenili eksperci z IŻŻ. Zarówno jedzenie, jak i styl życia są modnym tematem, chętnie się o nich rozmawia. Ludzie chcą żyć zdrowo i aktywnie, dobrze się odżywiać. Trzeba ich jednak nauczyć, jak to robić w praktyce, zgodzili się uczestnicy czwartkowego spotkania.
Na stronie internetowej NCEŻ (www.ncez.pl) można znaleźć kompleksowe informacje dotyczące zarówno żywienia w ciąży, jak i potrzeb żywieniowych dzieci, sportowców czy osób pragnących po prostu zdrowo się odżywiać. Jest tam również dział przeznaczony dla producentów żywności oraz mające postać krótkich filmów wywiady z ekspertami dotyczące np. wegetarianizmu, żywienia się w czasie sesji egzaminacyjnej, chorób tarczycy czy diety mogącej zmniejszyć ryzyko choroby Alzheimera.
Ze strony Centrum można też ściągnąć darmowe aplikacje na smartfony i tablety dotyczące żywienia, jak „Asystent Zdrowego Żywienia” oraz „Zdrowa Mama” dla kobiet w ciąży. Specjalne kalkulatory pozwalają obliczyć wskaźnik masy ciała (BMI) oraz kaloryczność posiłków. Można też wysłać mailem zapytanie do eksperta. (PAP)
Tagi: Alzheimer, dieta, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, odżywianie, otyłość, zdrowie