9 lipca 2021

Warsztaty z komponowania posiłków na dyżur

Okręgowa Izba Lekarska w Warszawie zaprasza wszystkich swoich członków do udziału w warsztatach z komponowania posiłków pt. „Cztery pory smaku”.

Cykl spotkań „Cztery pory smaku” pozwoli wszystkim uczestnikom poszerzyć świadomość związaną ze zdrowym odżywianiem. Uczestnicy dowiedzą się, jak z sezonowych produktów przygotować proste, zdrowe i smaczne posiłki, które będzie można zabrać ze sobą na przykład na dyżur.

Zapisy ruszają 3 sierpnia. Liczba miejsc jest ograniczona.

Zaplanowane na 19 sierpnia warsztaty rozpoczną się o godz. 15.00 od prelekcji dotyczącej zmiany nawyków żywieniowych – jak jeść więcej warzyw, nasion roślin strączkowych, jak komponować posiłki, by były odżywcze, smaczne i szybkie? Wykład będzie również transmitowany online.

Następnie ok. godziny 16.00 wyłącznie w siedzibie izby przy ulicy Puławskiej 18 odbędzie się część praktyczna, podczas której uczestnicy z dostępnych składników skomponują swój własny posiłek „na wynos”.

Warsztaty  poprowadzi lek. Alicja Baska, Dyrektor Organizacyjna Polskiego Towarzystwa Medycyny Stylu Życia, asystentka w Zakładzie Medycyny Stylu Życia Szkoły Zdrowia Publicznego w Centrum Medycznym Kształcenia Podyplomowego. Pasjonatka kuchni roślinnej i medycyny kulinarnej.

 

Medycyna kulinarna (ang. culinary medicine) to jedna z najmłodszych gałęzi medycyny stylu życia, zajmująca się praktyczną formą edukacji żywieniowej poprzez uzupełnienie podstaw wiedzy o żywieniu i elementów dietetyki o umiejętności ich wykorzystania w praktyce. Realizowane jest to przede wszystkim (choć nie tylko) w formie warsztatów kulinarnych. Cele nauczania są skoncentrowane wokół następujących umiejętności:

  • podejmowanie z pacjentem rozmowy nt. wyborów żywieniowych (w tym: codziennych zakupów, przygotowania posiłków, ich planowania czy przechowywania);

  • prowadzenie dyskusji nt. umiejętności kulinarnych w konfrontacji z wiedzą teoretyczną, w tym z tzw. utrwalonymi przekonaniami i tradycjami;

  • zmiana języka komunikacji z pacjentem – ze skupionego na poszczególnych składnikach odżywczych na oparty na konkretnych posiłkach i sposobach ich przygotowania („nutrient-based” à „food-based”);

  • zwiększenie świadomości medyków na temat istotności zachowań żywieniowych pacjenta w kontekście jego obecnego stanu zdrowia i profilaktyki zachorowań w przyszłości;

  • zapewnienie narzędzi i technik mogących zwiększyć prozdrowotne zachowania i wybory żywieniowe pacjenta (w tym przepisy, filmiki instruktażowe, a także trening mindfulness);

  • utrzymanie i utrwalenie pozytywnych modyfikacji nawyków żywieniowych.

Źródło: „Medycyna stylu życia” (Mamcarz, Śliż, PZWL, 2018)

Forum dyskusyjne - napisz komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Archiwum

Wszystkie kategorie