12 września 2017

Kłębuszki z niespodzianką

Dla smakoszy

Dzieci, co dziś chcecie na obiad? Mielone i buraczki! Oto najczęstsza odpowiedź naszych milusińskich. Może jednak zaproponujemy im wariację na ten temat?

Składniki:  60–75 dag mieszanego mięsa mielonego (najlepiej wołowiny, wieprzowiny i z kurczaka)  2–3 czubate łyżki bułki tartej  2–3 łyżki gęstego majonezu  1 średnia cebula  1 duża marchewka  20 dag pieczarek  10 dag żółtego sera (salami lub innego ostrego, może być też pleśniowy)  1–2 ząbki czosnku  świeży koperek  sól, pieprz, Vegeta/Jarzynka, pieprz biały  gotowe ciasto francuskie (1 opakowanie)  roztrzepane jajko do posmarowania kulek  około 1 l bulionu.

Wykonanie: Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni z odrobiną soli. Dodać marchewkę startą na tarce o średnich oczkach. Chwilę razem smażyć, zdjąć z ognia i wystudzić. Pieczarki pokroić w plasterki, posolić i obsmażyć na złoty kolor. Wystudzić, a następnie posiekać. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać majonez, bułkę tartą, usmażoną cebulę z marchewką, pieczarki, posiekany koperek, zmiażdżony w prasce czosnek, przyprawy i dokładnie wymieszać. Mięso podzielić na równe porcje i formować kulki (na jedną około 10 dag farszu). Ser pokroić w kostkę i wkładać do środka każdej kulki. Następnie kulki obgotować w gorącym bulionie przez około 10 minut. Ciasto francuskie pokroić na cieniutkie paseczki (około 1 cm) i owinąć nimi wystudzone mięsne kulki. Całość posmarować roztrzepanym jajkiem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec 15–20 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Mięsne kulki doskonale smakują na ciepło, ale też na zimno z ryżem. 

Dariusz Hankiewicz

Forum dyskusyjne - napisz komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Archiwum