9 kwietnia 2018

Zawijasy z rukolą

Dla smakoszy

Na wiosnę trzeba trochę poczekać, a my tęsknimy za zieleniną na talerzu. Gruntowych zieloności jeszcze nie ma, korzystamy więc ze szklarniowych. Tym razem mój wybór padł na rukolę. Pod łacińską nazwą Eruca vesicaria kryje się śródziemnomorskie warzywo spokrewnione z chrzanem i rzodkiewką. Ze względu na lekko orzechowy, pikantny smak znalazła szerokie zastosowanie w kuchni, nie tylko jako sałata. To prawdziwa bomba zdrowotna, w 100 g zawiera: 2,5 g białka, niecałe 4 g węglowodanów, 1,5 g błonnika i znikomą ilość tłuszczu. Obfituje w witaminy A, B, C i K. Ponadto są w niej wartościowe aminokwasy siarkowe, kwas foliowy, chlorofil, kwas alfa-linolenowy (to od niego ten orzechowy posmak). Rukola ma kilka razy więcej żelaza i wapnia niż tak lubiane liście sałaty lodowej. Pamiętajcie, jeżeli kupujecie rukolę w plastikowym opakowaniu, musicie ją jak najszybciej wyjąć, ponieważ wytwarzane w nim „mikrowarunki” mogą powodować uwalnianie się szkodliwych substancji z grupy nitrozamin, wywołujących raka jelita grubego. A teraz do pracy, najpierw smażmy naleśniki (przepis na cztery osoby).

Naleśniki:  500 ml (2 szklanki) mleka 3,2 proc.  200 g
(1 szklanka i 3 płaskie łyżki) mąki pszennej  szczypta soli
 1 całe jajko  1 łyżka oleju  kawałek skórki słoniny do posmarowania patelni (można też użyć klarowanego masła)

Uwaga! Ciasto na naleśniki będzie delikatniejsze, jeżeli do przygotowania go użyjemy mineralnej wody gazowanej (około 1,5 szklanki, w proporcji: tyle mleka, ile wody).

Nadzienie – składniki:  1 opakowanie rukoli (około 200 g)  150 g szynki prasowanej (lepiej parmeńskiej)  100 g wędzonego łososia  1 opakowanie serka homogenizowanego (około 150 g)  1 łyżka dobrego chrzanu  1 słoiczek (około 200 g) suszonych pomidorów  2–3 marynowane gruszki  1 słoiczek zielonego pesto (z bazylią)  2–3 łyżki prażonych (na suchej patelni) ziaren słonecznika  5–6 łyżek
nasion białego sezamu  1 jajko (całe)  3–4 łyżki masła klarowanego, do smażenia  ocet balsamiczny do dekoracji

Wersja I: serek mieszamy z chrzanem i smarujemy naleśnik. Posypujemy szynką i suszonymi pomidorami pokrojonymi w paseczki. Układamy kilkanaście listków rukoli i posypujemy ziarnami słonecznika (w wersji dla wegetarian szynkę można zastąpić wędzonym białym serem). Zawijamy w rulon i odkładamy do lodówki na 30 minut.

Wersja II: naleśnik smarujemy pesto i układamy na nim paski suszonego pomidora, cieniutkie podłużne kawałki wędzonego łososia i paseczki marynowanej gruszki. Następnie kładziemy listki rukoli, posypujemy prażonymi ziarnami słonecznika i zawijamy. Odkładamy do lodówki ma 30 minut.

Rozbijamy jajko i roztrzepujemy, dodajemy odrobinę soli. Panierujemy naleśniki w jajku i ziarnach sezamu. Smażymy na mocno złoty kolor (2–3 minuty) na rozgrzanym maśle. Serwujemy na ciepło, polane octem balsamicznym, najlepiej z lampką białego wytrawnego wina. 

Dariusz Hankiewicz

Autor jest specjalistą w dziedzinie otolaryngologii, członkiem NRL i ORL w Lublinie.

Forum dyskusyjne - napisz komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Archiwum