7 lutego 2018

Dzisiaj rządzą śledzie

Dla smakoszy

O tej porze roku śledź niemal sam pcha się na talerz. Proponuję go zatem dziś, ale ciut inaczej – po norwesku. Wszak Norwegia to kraina śledzi. O przymiotach tej ryby pisać zbyt wiele nie będę, bo są ogólnie znane. 100 g śledzi dostarcza 160–220 kcal, ale mimo wysokiej zawartości tłuszczu, nie są aż tak kaloryczne, jak mogłoby się wydawać. Mamy w śledziach witaminy A, D, E, a także z grupy B, przede wszystkim B12. Z ich składników mineralnych najważniejsze jest żelazo, ale i jod oraz cynk. Spożywanie śledzi wpływa na zwiększenie produkcji serotoniny. No, a przede wszystkim zawierają tak cenione obecnie kwasy omega-3.

Bazą przedstawionych przepisów są śledzie a la matias. To nie gatunek śledzia, tylko śledź dziewiczy, przed tarłem, bez ikry i mlecza. Używałem śledzi a la matias w oleju, które najłatwiej kupić. Na dwa dni (po osuszeniu z oleju) włożyłem pokrojone na paski szerokości 2 cm śledzie do litrowych słoików i zalałem zagotowanym (z kilkoma ziarenkami ziela angielskiego, 2–3 ziarenkami jałowca i listkiem bobkowym) octem spirytusowym i winnym białym, po pół szklanki. Po tym czasie zalewę trzeba praktycznie w całości usunąć. Tak przygotowane śledzie są delikatniejsze.

Śledzie w sosie curry:  2 jabłka twarde, winne (obrane i pokrojone w kostkę)  2 duże ogórki konserwowe (pokrojone w kostkę)  pół dużej czerwonej cebuli (pokrojonej w kostkę)  2 łyżki kaparów  łyżeczka przyprawy curry  2 łyżeczki musztardy dijon  2 łyżki kwaśnej śmietany  4–5 łyżek majonezu  2 łyżeczki posiekanego imbiru  5–6 goździków  pół łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Wszystkie składniki wymieszać, na końcu dodać śledzie. Przełożyć do słoika i zostawić do przegryzienia na trzy doby w lodówce.

Śledzie w sosie musztardowym:  2 czubate łyżki musztardy francuskiej ziarnistej  2 czubate łyżeczki musztardy dijon  2 łyżki drobnego cukru  4 łyżki octu winnego gronowego  3 łyżki gęstej śmietanki kremówki  2 łyżki kwaśnej śmietany  mała cebula, drobno posiekana, a przed dodaniem przelana gorącą wodą na sicie  pół łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu  6–8 łyżek (100 ml) oleju (ja preferuję oliwę z oliwek)  3–4 łyżki posiekanego koperku  łyżka posiekanego szczypiorku  łyżka ziaren białej gorczycy

Wszystkie składniki wymieszać, na końcu dodać olej i śledzie. Przełożyć do słoika i zostawić do przegryzienia na trzy doby w lodówce. 

Dariusz Hankiewicz

Autor jest specjalistą w dziedzinie otolaryngologii,

członkiem NRL i ORL w Lublinie.

Forum dyskusyjne - napisz komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Archiwum