5 października 2017

Śliwki na słodko i kwaśno, czyli…

Dla smakoszy

Jesień nieodparcie kojarzy się w kuchni z pomidorami, jabłkami i ze śliwkami. Naszym dzisiejszym bohaterem będą więc śliwki. To niedoceniany na polskich stołach owoc. Zawiera witaminy A, C, E, B6, K, polifenole (m.in. kwas chlorogenowy), potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez, błonnik. Ze względu na przeciwutleniające oraz przeciwdziałające zaparciom działanie śliwki stanowią ważny produkt w profilaktyce raka jelita grubego. Powinny je również docenić kobiety zmagające się z pękającymi naczynkami, ponieważ śliwki zawierają znaczną ilość witaminy K oraz witaminy C, które uszczelniają naczynia krwionośne. Owoce suszone przewyższają świeże, są bowiem pięciokrotnie bogatszym źródłem witaminy A. O zaletach śliwek przy produkcji destylatów wspominać nie będę. Owoce pochodzą prawdopodobnie z Azji. Na Starym Kontynencie znane są od połowy XVII w. i dziś szeroko rozpowszechnione. Do Polski przywędrowały prawdopodobnie z Węgier.

Pragnę zatem zaproponować Wam świeże śliwki, jako że jesienią mamy ich pod dostatkiem, na słodko i kwaśno, w postaci pasty na grzankach.

Składniki pasty (na 10–12 grzanek pszennych):  6–8 śliwek (twardych, słodko-kwaśnych)   250 g serka mascarpone  10 dkg (dwa plastry grubości 5 mm) sera salami  po 1/3 zielonej, czerwonej i żółtej papryki  pół łyżeczki czarnego pieprzu (świeżo zmielonego)

Wykonanie: wszystkie składniki kroimy w drobniutką kostkę i łączymy z serkiem. Wstawiamy do lodówki na pół godziny. Można dodać czubatą łyżeczkę drobno posiekanego imbiru.

Grzanki przygotowujemy ze zwykłych pszennych bułeczek. Przekrawamy je na pół, a następnie pieczemy przez 3–5 minut w piekarniku z włączonym termoobiegiem, w temperaturze 180 st. C. Jak się lekko zezłocą, wyjmujemy i nacieramy oliwą wymieszaną z utartym oregano lub bazylią, a potem przekrojonym na pół ząbkiem czosnku. Następnie bułeczki ponownie wkładamy do piekarnika i, obrócone na drugą stronę, pieczemy 3–4 minuty.

Po wyjęciu bułeczek nakładamy na nie gotową schłodzoną pastę, dekorujemy śliwką pokrojoną w plasterki. Grzanki świetnie smakują z białym winem lub piwem. 

Dariusz Hankiewicz

Forum dyskusyjne - napisz komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Archiwum