13 listopada 2018

Pierożki z jabłkami

Dla smakoszy

Jesienne wieczory za oknem. Cóż może być milszego  w taki wieczór niż szklanka dobrej herbaty albo aromatycznej kawy z małym słodkim dodatkiem. Proponuję ciasteczka z jabłkami, ale za to bez cukru. No, może z odrobinką dla dekoracji.

Anglicy mawiają: zjedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie ci potrzebny. Najcenniejsze w tych owocach są gniazda nasienne i skórka, gdyż w nich znajduje się najwięcej pektyn, które mają tę zaletę, że oczyszczają organizm z substancji toksycznych. Dlatego o jedzeniu jabłek powinni pamiętać nałogowi palacze, mieszkańcy dużych miast. Pektyny „wymiatają” z organizmu resztki pokarmów i regulują florę bakteryjną jelit. Zmniejszają wchłanianie cholesterolu, dzięki temu skutecznie zapobiegają miażdżycy i chronią przed zawałem. Regulują też perystaltykę jelit, działając przeciw zaparciom. Ale takie właściwości mają tylko pektyny surowe.

Spośród witamin obecnych w jabłkach najważniejsza jest witamina C. Im kwaśniejsza odmiana jabłek, tym jest jej więcej. Gromadzi się pod skórką, dlatego najlepiej jeść, gotować i piec owoce nieobrane. Im dłużej będziemy je poddawać obróbce termicznej, tym więcej utracą witaminy C. Jabłka odkwaszają organizm, ponieważ zawierają bardzo dużo zasadowych soli mineralnych. Ponadto są bogatym źródłem potasu, a także żelaza. Ułatwiają przyswajanie wapnia, dzięki czemu wzmacniają zęby, włosy i paznokcie. Gryzienie twardego jabłka służy dziąsłom, byle nie jeść go bezpośrednio po umyciu zębów. Zawarta w jabłkach witamina C usuwa z organizmu wolne rodniki i bierze udział w wielu procesach metabolicznych, np. biosyntezie kolagenu, dzięki czemu przeciwdziała wiotczeniu skóry oraz zapewnia jej młody wygląd. Witamina C razem z witaminą P uszczelnia oraz uelastycznia ścianki włosowatych naczyń krwionośnych, zapobiegając powstawaniu wysięków podskórnych i „pajączków”.

Składniki:  10 dag śmietany (18-proc.)  jajko + żółtko  25 dag mąki pszennej  kostka margaryny  pół łyżeczki mielonego cynamonu  około 50 dag jabłek

Wykonanie: zagnieść ciasto i rozwałkować cienko (3–4 mm). Powycinać krążki szklanką. Wydrążone jabłka pokroić na 16–20 części (najlepiej ze skórką), takie jak cząstki pomarańczy. Każdy krążek ciasta oprószyć szczyptą cynamonu (nie za dużą, bo będą gorzkie), ułożyć na nim jabłka i zakryć drugim krążkiem. Posmarować pozostałym roztrzepanym białkiem i posypać kilkoma kryształkami cukru. Ułożyć na pergaminie lub papierze do pieczenia, piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. około 15 min, czyli do zrumienienia. Dodam, że pierożki najlepsze są na ciepło. 

Dariusz Hankiewicz

Autor jest specjalistą w dziedzinie otolaryngologii,

członkiem NRL i ORL w Lublinie.

Forum dyskusyjne - napisz komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Archiwum