28 maja 2015

Dla smakoszy

Co przygotować szybciutko z dostępnych w sklepie artykułów? Może by tak pierogi tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym. Mogą być też z włoską szynką prosciutto. Duże znaczenie ma to, że ciasto jest zrobione z mąki z pszenicy durum. Do sałatki polecam tortellini z nadzieniem mięsnym (dla wegetarian mogą być z serem ricotta, wtedy na koniec nie dodajemy sera typu feta, ale zwiększamy ilość jarzyn, np. o świeżego, wypestkowanego ogórka lub/i pomidora).

Porcja dla 3-4 osób
• 1 opakowanie pierożków tortellini (około 150-200 g suchego produktu)
• 100-150 g szynki prasowanej lub drobiowej
• 1/2 średniej sałaty pekińskiej
• 1 puszka kukurydzy
• 1 puszka krojonego ananasa
• 3/4 kostki sera typu feta
• 1/2 świeżej czerwonej papryki słodkiej

• 1/2 pęczka pietruszki lub koperku
• 2 łyżki majonezu
• 2 łyżki jogurtu
• 1 łyżka musztardy kremskiej, sól i pieprz do smaku
Pierożki ugotować al dente (woda lekko osolona, z dodatkiem łyżki oliwy), ostudzić. Do miski wrzucić pokrojone w kostkę około 1,5 x 1,5 cm paprykę i ananas, drobno pokrojoną szynkę, na końcu – sałatę. Dodać odcedzoną kukurydzę (można ją zastąpić groszkiem konserwowym, sałatka będzie delikatniejsza w smaku) i posiekaną pietruszkę lub koperek. Połączyć z majonezem, musztardą i jogurtem. Wymieszać, odstawić na 30 minut do lodówki. Przed podaniem dodać pokrojony w kostkę około 1 x 1 cm ser typu feta, delikatnie wymieszać i sprawdzić, czy potrzebna jest sól i pieprz.

Dariusz Hankiewicz

Archiwum